Az AR alapú alkalmazással kardfogú tigris és repülő dínó is kerülhet a nappaliba.

A világ egyik legismertebb természettudósának hangját csatornázták be egy kiterjesztett valóság-alapú alkalmazásba, amely három, évezredekkel ezelőtt kihalt faj bemutatásán keresztül teszi lehetővé, hogy a gyerek pár kattintással megidézhesse íróasztalán a világot, amikor még kardfogú tigrisek vadásztak bolygónkon és repülő dinoszauruszok uralták az eget.

Bár a tévé képernyőjén is izgalmas látni, ahogyan az amerikai kontinenst tízezer évvel ezelőttig benépesítő kardfogú tigris lopakodva cserkészi be kiszemelt zsákmányát a folyóparton, de vajon milyen érzés lenne, ha varázsütésre bárhol magunk előtt láthatnánk teljes valóságában? Ezt a kérdést teszi fel cikkében a Mashable szerzője, majd gyorsan meg is válaszolja, hogy bizony pont ez a célja a Museum Alive alkalmazásnak, amely az AR (augmented reality) technológia segítségével vetíti szobánkba az évezredek óta kihalt élőlényeket.

Egy kicsit olyan, mintha David Attenborough 2014-es Natural History Museum Alive című dokumentumfilmje elevenedne meg az applikációban, amelyben a legendás természettudós úgy járja be a múzeumot, hogy közben az ott kiállított állatok csontvázai a CGI technológiának (computer-generated imagery, számítógépes animáció) köszönhetően teljes nagyságban öltenek testet és kelnek életre körülötte. A CGI-képek segítségével mozdulnak meg a kiállítótérben olyan, évezredekkel ezelőtt kihalt állatok, mint a strucchoz hasonló óriás moa, az egykor talán emberre is vadászó Haast-féle sas, a Homo erectus kortársaként emlegetett Gigantopithecus óriás orangután, vagy a legősibb, fogazattal is rendelkező madár, az Archaeopteryx is. Az iOS-platformra fejlesztett Museum Alive alkalmazás tulajdonképpen pont ezt az élményt igyekszik közvetíteni, csak jóval kisebb méretben, és egy okostelefont használva. Az applikáció ugyanis a telefon kameráján keresztül és az animált 3D-s modellezés technológiájával varázsolja elő a londoni Természettudományi Múzeumban is bemutatott őslényeket és azok élőhelyeit. Egészen pontosan három különböző kihalt fajt enged felfedezni: a csak kardfogú tigrisként emlegetett smilodont, a jura kor repülő dinoszauruszát, a dimorfodont, és egy furcsa kis halszerű, de ízeltlábú lényt, az ötszemű opabiniát.

Mindhárom őslényt a rá jellemző földtörténeti időszak környezetében mutatja be és vetíti elénk az applikáció, miközben David Attenborough hangját hallhatjuk, ahogy ezen állatok kialakulásáról, vadászatáról és egykori mindennapjairól mesél. Mivel a fejlesztők elsősorban gyerekeknek tervezték az alkalmazást, igyekeztek figyelni annak egyszerű használatára is.

A felhasználói felületet egy miniatűr múzeumként kell elképzelni, amelyben minden fajról található írásos információ, de amint kiválasztjuk az egyik őslényt, a mobiltelefon átkapcsol AR-módba. Ezt követően a telefon kameráját egy sík felületre, például egy asztalra kell irányítani, amely azt a vizuális élményt adja, mintha fokozatosan átalakulna az adott őslény egykori élőhelyévé. Az élőhelyet bemutató képet lehet kicsinyíteni, közelíteni és távolítani, attól függően, hogy szemmagasságban vagy felülnézetből szeretnénk azt látni. Ezt követően pedig elkezdődik egy mini dokumentumfilm a legendás természettudós jól ismert hangszínén narrálva, miközben asztalunkon hol egy smilodon elevenedik meg vadászat közben, hol egy dimorfodont láthatunk a levegőben szárnyalni.

„Azokat a ma már elképzelhetetlennek tűnő lényeket akartuk megmutatni ebben az alkalmazásban, amelyek bizonyítékai annak, hogy Földünkön már 350 millió évvel ezelőtt is volt élet. Mindhármuk köré lenyűgöző történet épült, és nagyon reméljük, hogy felhasználóink is egyre kíváncsibban fordulnak majd az egykor még természet uralta világ felé” – fogalmazott a Mashable cikkében Elliot Graves az alkalmazás egyik fejlesztője, miközben hozzátette, már dolgoznak az appban elérhető kihalt állatfajok bővítésén is. Hamarosan például a dodó madárral egészül ki a virtuális múzeum állománya, azzal a fajjal, amelynek utolsó példányát a XVII. század végén vadászták le fűszerkereskedő hajók matrózai Mauritius szigetén, és amely mára az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált.

Forrás: http://kreativ.hu/