Fenntarthatósági felmérésen vettünk részt, melyet Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Enterprise Europe Network munkatársai végeztek el. Mi elégedettek vagyunk az eredményekkel, de az összefoglaló anyagnak köszönhetően azt is látjuk, miben kell még fejlődnünk.

Négy szempontból vizsgálták meg vállalkozásunkat.

1. Gazdasági fenntarthatóság

A gazdasági növekedés tekintetében meghaladjuk az átlag terveit: egyértelmű szándékunk mutatkozik a jövőben egy szinttel magasabbra lépni, ahol a cél a fenntartható fejlődés elérése és hosszú távú megtartása. Az innovációt pedig a bennünk rejlő lehetőségekhez képest teljes mértékben kihasználjuk.

2. Társadalmi fenntarthatóság

A munkatársak alapvető életszínvonalának és egészségének növelése megfelelő, de igyekszünk a jelenleginél nagyobb hangsúlyt fektetni erre, például van egy masszázsfotelünk, amit szabadon használhatnak a kollégák. A társadalmi felelősségvállalásban is igyekszünk kivenni a részünket, a felmérés szerint már a befektetés szintjén állunk, hiszen kiemelkedő az Amnesty International szervezettel való együttműködésünk és bizonyos pozíciókat fenntartunk női munkavállalók számára.

3. Környezeti fenntarthatóság

A felmérés szerint a környezeti fenntarthatóság tekintetében alapszinten állunk. De előre mutatónak találták azt, hogy irodánk épülete napelemmel felszerelt, palackozott víz helyett ballonos vizet biztosítunk a kollégáknak, illetve maga a tevékenység, amivel foglalkozunk is használható lehet a környezetvédelem elősegítésére. A kiterjesztett- és virtuális valóság technológiákkal oktató és szemléletformáló anyagokat is létre lehet hozni. A hulladékgazdálkodás tekintetében pedig kiemelték: a régi eszközöket tesztkészülékként továbbra is használjunk, megnövelve ezzel annak élettartamát; szelektíven gyűjtjük a hulladékot; és a dobozos étkezést támogatjuk, csökkentve a felhasznált egyszer használatos élelmiszercsomagolás mennyiségét.

4. A fenntartható fejlődés menedzselése

A célok és stratégiák, szervezet és kultúra, valamint a fejlesztési folyamatok tekintetében jelenleg alapszinten állunk, de látják, hogy mindhárom területen előrelépések várhatóak. A partnerség tekintetében viszont átlag feletti eredményt mutatunk! Folyamatosan törekszünk a jelenlegi szakmai kapcsolatok fenntartására, új együttműködések kialakítására, valamint külső szereplők minél szélesebb körű bevonására. Szintén kiemelkedően teljesítünk a tevékenységek, eredmények és innovációs fejlesztések fenntarthatósági szempontból történő kommunikációjában, amely megtörténik a cégen belüli és azon kívül is. Fejlődnünk kell a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítések és azok hatásainak mérésében, azonban a felmérés szerint egyértelmű szándék mutatkozik az ebben való előrelépésre.

Egyre fontosabbá válik számunkra az, hogy fenntartható vállalatként működjünk. A felmérés anyagát megfelelően fogjuk kezelni: amiben jók vagyunk, azokat a szokásainkat megtartjuk, amiben fejlődnünk kell, arra pedig kiemelt figyelmet fordítunk.