A technológia kulcsfontosságúvá vált manapság a tantermekben is és nagyon is ott a helye. A tabletek és laptopok új lehetőségeket nyitottak a tanulók számára, hogy új és izgalmas módon fedezzenek fel és tanuljanak. A technológia bevonása az oktatásban nem csak a tanulásra gyakorol jó hatást, de segít a tanulóknak elsajátítani olyan digitális készségeket is, melyeket később a tantermen kívül is hasznosítani tudnak. A tanároknak lehetőségük van olyan alkalmazásokat használni az oktatás során, melyek például kiterjesztett valóság vagy virtuális valóság technológiával működnek. Nézzük milyen módon tudják becsempészni az oktatásba ezeket a technológiákat.

Kiterjesztett valóság beállítása a tanteremben a siker érdekében

Mielőtt belekezdünk fontos, hogy először azonosítsuk a kiterjesztett valóság osztályteremben történő használatának fő feladatait és céljait. Interaktivitást akarsz vinni az órákba, vagy meg akarod tanítani a tanulókat, hogyan készítsenek kiterjesztett valóság applikációt? Míg a célok eltérhetnek akár osztályonként is, egy terv kidolgozása arra vonatkozóan, hogyan kell a kiterjesztett valóságot felhasználni az órák kiegészítésére, biztosítja annak hatékonyságát. Ez magában foglalja a kiterjesztett valóság célját az órákon, valamint annak mérlegelését, hogy a tantermekben rendelkezésre álló technológiák és infrastruktúrák miben tudják támogatni a kiterjesztett valóságot.

Tanulás végrehajtáson keresztül – kiterjesztett valóság tartalom készítése a tanteremben

Miközben a tanulók sokféle órán alkalmazhatják a kiterjesztett valóság alkalmazásokat, emeld egy következő szintre a megértésüket a kiterjesztett valóság kapcsán azzal, hogy lehetővé teszed, hogy az iskolában, tantermi keretek között hozzanak létre kiterjesztett valóság tartalmat. A tapasztalati tanulás rendkívül előnyös a diákok számára, hiszen így jobban megértik és elsajátítják az ismereteket. Lehetővé teszi számukra további témák és tárgyak felfedezését, miközben új területeken is felhasználják és továbbfejlesztik megszerzett tudásukat ezen technológia kapcsán.

Használd a kiterjesztett valóságot vizuális eszközként az órák és más tevékenységek támogatásához

A kiterjesztett valóság egy hihetetlen vizuális segítség az oktatásban. Életre kelti a tananyagokat, a szövegeket, a videók, képek és hanganyagok kombinálásával egy interaktív felületen. Ez a tanulók számára is vonzóvá teszi a tanulást, hiszen megkönnyíti az összetett tantárgyak és témák felfogását, megértését.

Óriási tárháza van az alkalmazásoknak és élményeknek, melyek támogatják a tanórákat, legyen szó akár matematikáról, tudományról, történelemről, vagy bármi másról. Például a ’BBC: Az emberi test titkai’ alkalmazás lehetővé teszi, hogy a tanulók az agyról, szívről vagy más szervekről nézzenek meg 3D-s videókat, és ez által még többet tanuljanak az emberi testről, vagy például az Apple Békapédia appja amiben a tanulók megismerhetik a béka életciklusait. A WWF Free River appjában pedig a folyók környezeti fontosságáról lehet tanulni.

A tanulók felvértezése, hogy boldoguljanak a tanteremben és azon kívül is

Habár a technológia kulcsfontosságú lett a tanításban, de a kiterjesztett valóság még nem egy kimondottan elterjedt dolog a tantermi oktatásban. A kiterjesztett valóság integrálásával javíthatók a tanórák és lehetővé teszi a tanulók számára, hogy többet tudjanak meg a média alkalmazhatóságáról, a tartalomgyártás és programozás folyamatáról, valamint javítható a prezentációs készségük is. Emellett a tanulók maguk is létre hozhatnak kiterjesztett valóság élményt, ami által komoly digitális képességekkel fegyverkeznek fel. Rengeteg lehetőség rejlik a kiterjesztett valóságban az oktatás területén – érdekes látni, hogyan képes felszabadítani a kreativitást, és tanulásra inspirálni minden korosztályt.

A CreatIT csapata is elkötelezett híve annak, hogy az imént említett technológiához hasonló megoldások bevezetésre kerüljenek az oktatásban. Úgy gondoljuk, hogy komoly jövő áll a kiterjesztett és virtuális valóság előtt, és fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok ezzel minél hamarabb megismerkedjenek és készség szinten elsajátítsák használatukat már iskolás korban.

Jelenleg is folyamatban van egy projektünk, amiben iskolák számára fejlesztünk olyan tudás megosztásra alkalmas kiterjesztett valóság alkalmazást, amiben a tanulók maguk készíthetik el a tartalmat, illetve az oktatási anyagokat letölthetik és hasznosíthatják a tanulás során.

Forrás: https://edtechnology.co.uk