Idén a CreatIT is részt vett a Gumikacsa Versenyben! A cég számos kacsája úszott a verseny során, illetve a szervezésben is segédkeztünk!
Elvégezték a 40. operációt a Rotary Gift of Life programjában. A határon túli gyerekek szívműtétjét finanszírozó kezdeményezés most induló, negyedik ütemére már több mint 30 millió forint áll rendelkezésre, amelyből több mint 20 beavatkozást tudnak kifizetni. Ezek többségét Szegeden végzik majd el.

A koronavírus-járvány miatti hosszas szünet után most újraindult a Rotary Gift of Life programja. Ebben határon túli gyermekek szívműtétéjét finanszírozzák, hogy azoknak a fiataloknak is lehessen esélyük egészséges életre, akik országában ez csak hosszas várólistás időszak után lenne lehetséges, vagy ahol nem oldható meg a veleszületett szívrendellenességek ingyenes orvosi és műtéti ellátása, hiányzik az infrastrukturális háttér és a megfelelő humán erőforrás is.

A magyarországi program keretében immár a 40-ik operációt hajtották végre múlt héten, a most hazaengedett Szőcs Hannának ráadásul ez már a második műtétje volt.

Katona Márta, a szegedi gyermekklinika professzora elmondta, a kislány szívfejlődési rendellenességét éppen egy olyan szakember vette észre Kézdivásárhelyen, aki a Rotary programjának részeként részt vett egy kardiológiai továbbképzésen.

Ajándékot is kapott Hanna a sikeres műtét után. Fotó: Frank Yvette

– Kiderült, hogy két műtétre is szükség lesz, azokat azonban egyszerre nem lehetett végrehajtani. A szívén lévő lyukat tavaly januárban zárták be Szegeden, most pedig egy nyitva maradt ér zárását végeztük el – magyarázta a professzor.

A 8 éves Hanna édesanyja, Szőcs Réka elmondta, lányának korábban nem voltak panaszai, így szerencsések, hogy idejében felfedezték a szívproblémáját.

– Biztos, hogy előbb-utóbb akadályozta volna betegsége a mindennapjait, így azonban teljes életet élhet. Nagyon hálásak vagyunk a rotarystáknak, hogy finanszírozták a két műtétet, és köszönet az orvosoknak, ápolóknak a kedves figyelmességükért – fogalmazott.

Markó László, a Rotary Club Szeged Dóm soros elnöke elmondta, a szeptember elején megrendezett kacsafutam szintén a Gift of Life programot támogatta. A befolyt 1,8 millió forintot ugyanis hasonló műtétek finanszírozására fordítják. Farkas Ákos programkoordinátor úgy tájékoztatott, jelenleg 117 ezer dollár, azaz több mint 30 millió forint áll rendelkezésre a most induló negyedik ütemre, amelyben a szegedi gyermekklinika mellett a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet is partnerük.

– Jelenleg 15-20 szegedi és 5-10 budapesti műtét van tervben, ám a folyamatosan érkező támogatásoknak köszönhetően ez a szám még emelkedhet – tette hozzá.

Forrás: delmagyar.hu