Örüljünk a digitális csodáknak, de felelősségteljesen használjuk őket!

A digitális forradalom napról napra új vívmányokkal jelentkezik, és olyan megoldásokat kínál, melyek képesek arra, hogy mindennapjainkat jelentősen befolyásolják – mindezt már a közeli jövőben. De vajon vannak ezeknek esetleges nem szándékolt negatív mellékhatásai is?

 dsc06334

Önvezető autók, virtuális és kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia, robotok – csak néhány azon innovációs vívmányok közül, amelyeket a digitalizáció kora hozott el az életünkbe. Ezek közül több már jelenleg is a mindennapjaink része, vagy hamarosan azzá válik. Méghozzá hamarabb, mint gondolnánk!

 

„Digitális technológiák – A jövő közelebb van, mint gondolnánk” címmel szakmai napot szervezett az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület (EMFIE). Az esemény célja az volt, hogy konkrét példákon keresztül hívják fel a figyelmet a digitális technológiákban rejlő lehetőségekre, az azokban rejlő kockázatokra – a felelősségteljes innováció szemléletmódját megismertetve a hallgatósággal.

 

Dönczi Richárd - Marketing vezetőA résztvevők először – Dr. Lukovics Miklós (EMFIE) előadásában – megismerhették az önvezető autók lehetséges előnyeit és veszélyeit, valamint azt is, hogy a tesztek már olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy napjainkban a világ 77 városának közúti forgalmában vannak jelen önvezető autók. Szegvári Gábor (PC Trade Systems Kft.) az infokommunikációs veszélyekre hívta fel a figyelmet és tippeket, tanácsokat adott azok megelőzésére. Ballai Máté (Modern Vállalkozások Programja) a hazai vállalkozások számára elérhető legújabb digitális megoldásokat és lehetőségeket mutatta be, amelyek révén a kis- és középvállalkozások versenyelőnyre tehetnek szert. A május 25-én hatályba lépő új, a digitális adatok védelméről szóló szabályozás (GDPR) tudnivalóit Papp Zoltán (Modern Vállalkozások Programja) ismertette meg a jelenlévőkkel, majd Lajos Péter (Social Steps) a kis- és közepes vállalkozások számára elérhető social media trendekről adott tájékoztatást. A kiterjesztett és virtuális valóságban rejlő lehetőségekkel Dönczi Richárd (CreatIT Kft.) kápráztatta el a résztvevőket. Végül Gyarmati Zoltán (Csongrád Megyei Önkormányzat) előadásából kiderült, hogyan lehet Csongrád megyében digitális eszközökkel fejleszteni a tradicionális iparágakat.

 

E szakmai rendezvényre a ROSIE projekt keretében került sor. A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

További információk a projekt honlapján:
http://www.interreg-central.eu/Content.Node/ROSIE.html
http://rri.hu/rosie

 

Forrás: http://www.archenerg.eu/index.php/hu/kezdolap/408-oruljunk-a-digitalis-csodaknak-de-felelossegteljesen-hasznaljuk-oket