Digitális tartalommal egészítik ki az egyetem tankönyvét

Saját fejlesztésű szoftverrel modernizálják a könyvgyártást Debrecenben.
Decemberben a második olyan tankönyvet jelentette meg a Debreceni Egyetem, amely egy új technológia, a librAR applikáció segítségével multimédiás eszközzé alakítható. Egy okostelefon vagy egy tablet kameráját a jelzett képekre irányítva a kijelzőn azok nagy felbontású színes képként vagy videóként kelnek életre úgy, mintha a könyv lapjain lennének. A medikusoknak szóló, a szív és a verőerek betegségeit bemutató kiadványban többek között álló és mozgó szívultrahang-, MR- és CT-felvételeken, két és három dimenzióban figyelhető meg a szívműködés. A szívhangokat, szívzörejeket pedig hangfájlként tanulmányozhatják az orvostanhallgatók.

Saját szellemi termék

Digitális tartalommal egészítik ki az egyetem tankönyvét

Fotó: Molnár Péter

A librAR a debreceni Alföldi Nyomda szellemi terméke, mintegy két éve készült el. Ez egy mobil alkalmazás; amikor ráközelítünk a könyvben egy ábrára, a librAR mesterséges intelligenciája a képet ismeri fel és a felhőből letölti és megjeleníti a hozzá tartozó digitális tartalmakat. Az első használat után már internetkapcsolat nélkül is hozzáférhetőek maradnak a tartalmak, ami sokkal gyorsabb működést tesz lehetővé – mutatta be az alkalmazást lapunknak György Géza, a nyomda vezérigazgatója.

– Kétségtelen, hogy a digitális világ bizonyos piaci pozíciókat vett el a könyvektől. Ma például lexikont vagy szótárt alig, telefonkönyvet szinte egyáltalán nem adnak ki nyomtatásban – mondta.

– Mi azonban hiszünk a print jövőjében, és nem ellenséget látunk a digitalizációban, hanem lehetőséget, ami a papírra nyomtatott könyveket értékesebbé teheti – ezt már Pék Imre, az Alföldi Nyomda innovációs vezetője teszi hozzá, aki az applikáció fejlesztését irányította.

Orvosi könyvek

Maga az alaptechnológia, amire a librAR alkalmazást építették, a kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) csaknem egy évtizede létezik. – Szerintünk most jött el az idő, amikor kellően elterjedtek már az okoseszközök, és a felhőben történő adattárolás is részévé vált a hétköznapoknak. Ezért úgy gondolom, megfelelő időben léptünk a fejlesztésünkkel a piacra, épp jókor kaptuk el a fonalat – véli György Géza. – Ezt a bonyolult rendszert készen adjuk azoknak, akik használni kívánják. A librAR kifejlesztése mögött természetesen üzleti megfontolás áll: levédettük, s ha valamely kiadó többet akar adni, mint ami a nyomtatott oldalakon van, akkor a mi közreműködésünkkel megteheti.

Digitális tartalommal egészítik ki az egyetem tankönyvét

Fotó: Molnár Péter

2018 végén jelent meg az első ilyen orvosi tankönyv a nukleáris medicináról, és most decemberben a második, a szív és a verőerek betegségeiről, mindkettőt a Debreceni Egyetem adta ki. – Az elsőből már utánnyomásra volt szükség. Bár ezeket a könyveket orvostanhallgatóknak szánták, a tanáraik és a gyakorló orvosok is szívesen forgatják. Már zajlanak az előkészületek egy következő tankönyvhöz – mondta a vezérigazgató. – Meg kell jegyezni, hogy mintegy 6 és fél ezer külföldi hallgatója van a Debreceni Egyetemnek, többségük épp az orvosi karokon, ezért az ő számukra a digitális tartalmakra épülő könyveket angol nyelven is elérhetővé lehet tenni. Amikor belefogtunk a librAR fejlesztésébe, és az egyetemen hallottak róla, hogy készül nálunk egy ilyen alkalmazás, megkerestek minket orvos-szakmai és informatikai képviselői, így találtunk egymásra – idézte fel.

Feketén-fehéren

A pénzügyi vonatkozásról annyit árulhatott el, mivel a digitális tartalom plusz ráfordítást jelent, azért, hogy a kiadványt az orvostanhallgatók is elérhető áron megvehessék, a nyomtatásnál tudtak lefaragni a költségekből. Ezért a kötet fekete-fehér képekkel készült. Természetesen a digitális képek és videók színesek, és a digitális hozzáférés a vásárló számára benne van a könyv árában.

– Mások is próbálkoztak hasonló technológiával az elmúlt években, de úgy láttuk, nem tudták sikerre vinni. Mi a könyvpiac alapos ismeretével számos olyan elemet építettünk be, ami a tankönyvek, ismeretterjesztő kiadványok, útikönyvek, sőt, akár a szépirodalom területén is hasznosnak bizonyult. A siker titkát azonban nem csak ebben látjuk. A technológiai innováció önmagában semmit nem ér, ha nem kapcsolódik hozzá egy életképes üzleti modell és a valós igényekre épülő szolgáltatás. Mi a könyv tervezésétől kezdve a teljes életciklusára kiterjedően abban támogatjuk a kiadókat, hogy szívesen éljenek a felkínált lehetőségekkel. Nem hagyjuk, hogy a technikát kevésbé ismerő szerzők, illusztrátorok és szerkesztők elvesszenek a megvalósítás útvesztőjében – mondja a fejlesztés vezetője.

Végtelen lehetőségek

Digitális tartalommal egészítik ki az egyetem tankönyvét

Fotó: Molnár Péter

– Amikor először felmerült az ötlet, nem bíztam benne, hogy ez nekünk sikerülhet. De nem hagyott nyugodni a kihívás, és két hét elteltével már magam is szorgalmaztam, hogy vágjunk bele. Az alkalmazás az Alföldi Nyomda szellemi tulajdona, minden eleme a mi elképzelésünk szerint került a helyére. A fejlesztésben közreműködött egy mobil applikációkat fejlesztő hazai csapat, a mesterséges intelligenciára épülő képfelismerő modul pedig, ami akár 100 ezer képből is a másodperc tört része alatt választja ki a nekünk kellőt, egy nemzetközi szoftvercég licence – emlékezik vissza az indulásra Pék Imre.

Az Alföldi Nyomda nem állt meg a librAR fejlesztésével, hiszen az alkalmazás lehetőségei csaknem kimeríthetetlenek.

– Mint minden szoftver, ez is rugalmas, és olyan irányba tudjuk továbbvinni, ahogyan a felhasználóink igénylik. Már megjelent olyan könyvünk, melynek hátoldalán a szerző képére közelítve ő maga kezd mesélni a regényéről. Mindezt hamarosan kiegészíti egy címlap-felismerésre épülő interaktív katalógus, a librAR-y. Ez egy weboldalra visz, ahol számos kiegészítő információt kaphatunk a könyvekről, a szerzőkről, a filmváltozatokról, mindenről, ami az olvasót érdekelheti. A frissített verzió pedig már lehetővé teszi, hogy útikönyvekhez vagy útleírásokhoz térképet kapcsoljunk. A kiválasztott nevezetességhez elvezethet a navigáció, vagy egy-egy épületre fókuszálva az olvasó az utcakép megjelenítésével „odamehet” és barangolhat a helyszínen – sorolta az innovációs vezető.

Digitális tartalommal egészítik ki az egyetem tankönyvét

Fotó: Molnár Péter

– Az Alföldi Nyomda 1561 óta működik megszakítás nélkül. Ez a 459 év azonban nem azt jelenti, hogy ennyire öregek volnánk, hanem hogy a nyomda kollektívája generációról generációra képes a megújulásra. Ezzel az alkalmazással is erre törekszünk – összegezte Pék Imre.

Szőke Tímea

Forrás: https://haon.hu/