heti válasz

Interjút készített velünk a napokban a Heti Válasz a Magyarok a piacon rovatban. Ezúton is köszönjük, hogy ránk gondoltak, megtisztelő. Íme az interjú teljes terjedelmében:

Az okoseszközöknek köszönhetően elmosódik a határ a digitális és a fizikai világ között. A kiterjesztett valóságon alapuló alkalmazások új utakat nyitnak a szórakozás, az oktatás és a marketing területén – vallja Ződi-Sipos Mária, a CreatIT Solutions Kft. ügyvezetője.

heti_valasz_interjuMit jelent a „kiterjesztett valóság” fogalom?

Olyan technológiát takar, mely a különböző digitális tartalmakat összeköti az „élő” valósággal. Ennek az okoseszközök elterjedése óta számtalan formája létezik, de mi elsősorban a vizualitás területével foglalkozunk. Főként olyan promóciós alkalmazásokat készítünk, melyek segítségével egy tablet vagy okostelefon kamerájának élő képén megjeleníthetünk a valóságban nem látható információkat, háromdimenziós animációkat, videókat, szövegeket vagy más digitális tartalmakat.

Nem könnyű elképzelni.

Nézzünk egy példát: létrehozhatunk olyan alkalmazást, amivel a bulizó barátnőinkre a telefon képernyőjén vicces kiegészítőket aggathatunk, vagy csodaszép lányokból álló koszorút varázsolhatunk a srácok köré. Mindezt úgy, hogy a kép élő, tehát nem effektezett felvételt látunk, hanem a digitális elemekkel „kibővített” valóságot. Egy ilyen alkalmazás remekül használható például fesztiválok népszerűsítésére.

Van, akinek ez nyilván vicces, de nem csak egyszer működik a poén?

Nem kizárólag az élményszerzés lehet a célunk. Megoldható az is, hogy ha a készülékkel „ránézünk” egy névjegykártyára, abból egy termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó animáció bontakozzon ki. A Nissan egyik hazai márkakereskedésének olyan alkalmazást készítettünk, melynek segítségével egy autót több színben és különböző tartozékokkal is meg lehetett tekinteni, miközben az adott típusra vonatkozó információk is megjelentek a képernyőn.

Az oktatás területével nem kísérleteznek?

A technológia kiválóan alkalmas erre; léteznek olyan orvosi oktatóalkalmazások, melyek révén műtét előtt meg lehet nézni, mi történik a szervezet belsejében. Olyan egészségügyi appot pedig mi is készítettünk, amely orvosi műszerek használatát mutatta meg, ha a készüléket ráirányítottuk egy kiállítási térben elhelyezett próbabábu testrészeire.

Az új okoseszközök elterjedésével egyre nagyobb szerephez jutnak majd az ilyen alkalmazások. Készülnek már okosszemüvegekre és kontaktlencsékre?

Idő kérdése, hogy mindennapossá váljon az új készülékek használata, ezért mi is nagy hangsúlyt fektetünk a fejlesztésekre. Jelenleg a virtuális valóságot megjelenítő sisak lehetőségeit kutatjuk, ez a jövőben minden bizonnyal átalakítja az oktatás és a szórakozás világát.

Ződi-Sipos Mária
1985-ben született Tatabányán. • Kommunikáció és művelődésszervező, illetve nemzetközi gazdálkodás szakokon szerzett diplomát. • Több lapnál dolgozott újságíróként, majd marketingmenedzserként helyezkedett el. • 2009 óta a CreatIT ügyvezetője. • Egy kisfiú édesanyja.
Kiterjesztett fejlesztések
A CreatIT Solutions Kft.-t Ződi-Sipos Mária 2009-ben, informatikai területen dolgozó férjével alapította. A CreatIT alapvetően webfejlesztéssel és online marketinggel foglalkozott, de idővel további 3 mikrovállalkozás is kinőtt a cégből. Az okostelefonok elterjedése óta a vállalkozás egyre nagyobb figyelmet fordított a kiterjesztett valósághoz kötődő fejlesztésekre, így napjainkban már a bevétel túlnyomó részét ez a terület adja. A CreatIT-hez tartozó négy cégnél hatan dolgoznak, a csoport tavalyi árbevétele 35 millió forint volt.

 

Forrás: http://valasz.hu/magyarokapiacon/pixelekbol-valosagot-117338

Leave a Comment