Október 25-én, pénteken debütált a Varlio „Az első kiterjesztett valóság művészeti vásár” a Majestic Theatre-ben.

John Marr, művésznevén Jonmar alkotta meg a Varliot, amiről úgy gondolja az első lépés lesz a művész világ forradalma felé.

Az alap elképzelés egyszerű: a Varlio alkalmazás segítségével scannelj be egy képet a művész alkotásai közül, ami elindítja a kiterjesztett valóság élményt. Jonmar kilenc festménye volt kiállítva a Majestic Galériában, mindegyik egy saját egyedi élménnyel. A kubista festményeken a kép elemei háromdimenzióssá alakultak az alkalmazás segítségével, amik a megfelelő szögből nézve életre keltek. Az egyik alkotáson tüzet lehelő sárkány elevenedett meg, míg a másikon egy hegedűs portréja alakult zenei videóvá, ahol életre kelt egy polgárháborús csata.

A legmozgalmasabb és innovatívabb darab minden bizonnyal a Hullám volt. Kiterjesztett valóságban nézve Jonmar rétegenként mutatta be a festményt, miközben egy japán halász történetét mesélte el. A festmények komplex története csak az alkalmazással jeleníthető meg.

A megnyitón egy másfél órás tárlatvezetés keretében olyan személyek beszéltek, mint Eric Neimann Philomath polgármestere, az üzleti újító Stefan Olander és az Emmy díjas rendező és producer David Kames. Emellett a We Three, egy McMinnville-i együttes előadása színesítette a programot, akik egy rövid dokumentumfilmet mutattak be Jonmar munkájáról. Mindannyian kiemelték a művész tehetségét és kreativitását.

Bár Jonmar zavarban volt a dicséretek hallatán, azért nincs híján az ambíciónak. Walt Disney-re hivatkozott, mint művei inspirálójára, és valóban felfedezhető párhuzam a két személy között: zene, művészet és technológia kombinációjával alkotnak olyan sorozatot, ami egy történetbe fonódik össze.

„Az a célom, hogy történeteket meséljek el” – mondta – „és a kiterjesztett valóság segít abban, hogy úgy mutathassam meg ezeket a történeteket, ahogy senki más.”

A bemutató csak a kezdet volt a Varlio számára. Jonmar számos tervvel állt elő: elkészítette az első kiterjesztett valóság posztert a We Three számára, együttműködik az Augmented Word Expoval a világ első kiterjesztett valóság magazinja kapcsán, melynek címe AR-T. De talán az egyik legérdekesebb ötlete a világ első epizód posztere, ami a Varlio applikációval lenne elérhető. A poszter bescannelését követően a felhasználók a „The Uncannibals” című sorozat epizódját tekinthetnék meg egy 360°-os videóban.

A műsor a The Majestic-ben Olander szavaival ért véget: Amikor a fények kihunynak majd és a Varlio világszerte ismert lesz, mindegyikőtök azt mondja majd: én ott voltam.”

Az alkalmazás elérhető az alábbi linkről, ahonnan a képek is megrendelhetők.

Forrás: https://www.corvallisadvocate.com/