A honlapunkat, cégportfóliónkat böngészve elgondolkoztál, mivel is foglalkozunk mi tulajdonképpen? Dobálózunk folyton a kifejezésekkel, hogy így virtuális meg úgy kevert valóság, közben az ember azt se tudja, mi is ez. Tisztázzuk tehát a fogalmakat, haladjunk szépen sorban.

AR – Augmented Reality – Kiterjesztett valóság

A kiterjesztett valóság, ahogy az a nevében is rejlik, a valós környezetbe helyez el különböző elemeket, kibővítve, kiterjesztve ezzel a valóságot. A leggyakrabban felhozott példa a Pokemon Go játék, amiben a telefonunk kameráján keresztül láttuk a valóságot, képernyőnkön pedig megjelentek a különböző animált figurák, elhelyezve így őket a környezetben, ahol éppen álltunk. Mi is számtalan ilyen alkalmazást fejlesztettünk például a Walking with Dinosaurs, RF Anatomy vagy akár a kiterjesztett valóság magazinok, ahol az előttünk lévő újság lapjain megelevenednek a tartalmak a telefonunk segítségével.

Ehhez a technológiához egy AR kompatibilis telefonra és a megfelelő applikációra van csupán szükségünk.

VR – Virtual Reality – Virtuális valóság

Összetettebb és komplexebb a virtuális valóság, hiszen itt teljes egészében a virtuális teret látjuk. Egy virtuális valóság szemüveg vagy egy okostelefon szükségeltetik hozzá, amit beleteszünk egy virtuális valóság szemüveg tokba. 360°ban, teljesen körbe tudunk nézni a virtuális térben, ebben az esetben a környezet teljes egészében fel van építve körülöttünk, nem látunk semmit a valós környezetünkből. A PICK számára készítettünk alkalmazást, amiben a virtuális térben létrehozott múzeumot lehetett bejárni. A különböző szobák különböző tematikájúak, van, ahol a gyártási folyamatba lehet betekinteni, van amelyikben szalámikat lehet szeletelni és ezzel pontokat gyűjteni.

MR – Mixed Reality – Kevert valóság

Ha az előző két elgondolást összekeverjük, meg is kapjuk, mi is az a kevert valóság. Adott egy szemüveg, ami önmagában, vagy a telefonnal kiegészítve a valós környezetünkbe helyezi el a virtuális elemeket így nyújtva igazán magával ragadó, 360°ban élvezhető látványt. Az alábbi videó egy elképesztő jövőképet mutat be, ami erre a technológiai megoldásra épül.

Hihetetlen, de talán épp ez az az irány, amerre a világ tart.

Mi is fejlesztettünk kevert valóság alkalmazást, amiben a skizofrénia tüneteit mutattuk be. A videók során így a nézők láthatták, milyen is ezzel a betegséggel élni.

XR – Extended Reality – Bővített valóság

A bővített valóság kifejezés gyűjtőfogalomként szolgál az imént felsorolt technológiákra és feltehetően azokra is, melyek még fel sem bukkantak, de hasonló elvekre fognak épülni, mint a korábban említettek.