A sorozat utolsó részében tekintsük át, milyen képességekkel kell, hogy rendelkezzen egy jó UI designer és milyen hasznos eszközök állnak rendelkezésükre a mindennapi munkához.

UI designer szükséges képességei

Ikon tervezési képesség

Egy UI designernek ikonok széles választékával kell rendelkeznie. Lineáris és flat ikonok a legszélesebb körben használtak. De az ikonok széles skálája elérhető online, akkor miért is kell neked elkészítened a designt? Mert a projektek folyamatosan változnak és mindegyiknek megvan a maga sajátossága, neked pedig a stílushoz illeszkedően és egyedi módon kell megalkotnod az ikonokat.

Grafikusi adottságok

Az UI designernek tökéletesítenie kell a grafikus rajzolás képességét, hogy megfeleljen a projekt számos grafikai igényének. Például egy alkalmazás felületének elkészítéséhez számos útmutatóra és indító oldalra van szükség, ezek elkészíthetők rajztáblával vagy akár egérrel is megrajzolhatók.

Design terv készítésének képessége

Egy UI designer elsősorban designer, nem pedig festő, úgyhogy az ikonok csak a designer ötleteit mutatják be. Az ikonoknak és a grafikának egységesnek kell lenniük és kapcsolódniuk kell a termék általános elrendezéséhez.

Itt sok hiányosság szokott lenni, még olyan grafikusoknál, akik már sok-sok éve dolgoznak a területen. Tehát ez egy fontos terület, amit érdemes folyamatosan művelni és fejleszteni, és ha elsajátítottad, a sor elejére fog emelni.

Designer javaslat készítésének képessége

Egy kvalifikált designernek meg kell, hogy legyen a képessége arra, hogy javaslatot készítsen. A javaslat tartalmazza a grafikáidat, színeket, és szövegeket, hogy miért így tervezted és a gondolataidat vele kapcsolatban. Egy jól megalkotott design leírás sokkal meggyőzőbb, mint egy részletgazdag kép.

Poszter/banner készítés képessége

A poszter és banner elrendezések alkalmazhatók a felhasználói felületeknél. Ezen felül tökéletesítened kell az operatív designt, grafikus designt, és UI designt, mivel sok vállalat nem határozza meg a munkamegosztást.

Felhasználói felület designolásának képessége

Sok ember, helytelenül azt mondja, a felhasználói felületek designja egyszerű, és sok felület ezért hasonlít egymásra. Egy egyedi design időigényes, gondosan megfontoltak a színei, a grafikája, egészen a legapróbb részletekig.

Interaktív gondolkodás képessége

Manapság a termékfejlesztés folyamata részletes munkamegosztást követel. A különböző technológiák és szoftverek fejlesztésével egy időben az együttműködések egyre kényelmesebbek lesznek. Designerként meg kell értened, hogy helyezkedsz el a munkafolyamatba.

Ezenkívül meg kell értened a prototípust, az oldalszerkezetet, az interakciós formát, a termék logikáját stb. Emellett tudod kell milyen járulékos dokumentumokat kell beküldened. Ha az IOS fejlesztést vesszük alapul, a címkéző dokumentum kötelező és az ikon követelmények 1x, 2x, 3x. Szerencsére vannak olyan eszközök, mint a Mockplus iDoc, amelyek segíthetnek a tervezési együttműködés elősegítésében.

UI szükséges eszközök

Photoshop

Adobe Photoshop vagy rövidítve ’PS’ egy kép feldolgozó szoftver, amit az Adobe fejlesztett és forgalmaz. A Photoshop elsősorban a pixelekből álló digitális képeket dolgozza fel. A számos szerkesztő és rajzoló eszközével hatékonyan tudod szerkeszteni a képeket.

Az Adobe Illustrator egy grafikus feldolgozó eszköz, amelyet a közzétételi, multimédiás és online képekben használt szabványos vektor illusztrációk létrehozására használnak.

C4D

Cinema 4D nagyon nagy számítási sebességgel és erős megjelenítési bővítménnyel rendelkezik. Olyan filmekben használták, mint például a „Destroyed Warrior” és az „Avatar”, és megnyerte a legjobb termék címét a szakkiállításon. Korábban FastRay néven volt ismert.

AE

Adobe AFTER Effects egy grafikai videófeldolgozó szoftver a tervezési és videohatásokkal foglalkozó szervezetek számára, beleértve a TV-állomásokat, az animáció készítőket, a személyi utómunkákat és a multimédia stúdiókat.

Axure

Az Axure RP egy professzionális prototípus készítő eszköz, amely lehetővé teszi a követelmények és specifikációk meghatározásáért felelős szakértők számára a tervezési jellemzők és felületek gyors létrehozását alkalmazások vagy webhelyek számára drótvázak, folyamatábrák, prototípusok és specifikációs dokumentumok segítségével.

Mockplus

A mockplus egy all-in-one platform, amely a tervezést táplálja. Segítségével percek alatt elkészíthetsz egy mockupot. Nagyjából 3000 ikont és 200 komponenst tartalmaz. A designerek egy intuitív WYSIWYG szerkesztőt használnak, hogy az összes szükséges komponenst a vászonra húzzák. Mockplus lehetővé teszi a designerek számára, hogy azonnal natív eszközön teszteljenek.

Sketch

A Sketch egy vázlat rajzoló szoftver. A felhasználóknak forgatniuk kell a jobb és bal gombokat, hogy irányítsák a panelt, amivel festeni és színezni tudják a képeket.

Cutterman

Cutterman egy Photoshop bővítmény és automatikusan kiadja azokat a rétegeket, amelyre a hagyományos kézi „webformátumba exportálás” és a szeletelés eszköz unalmas folyamatát használnád.

Mockplus iDoc

Mockplus iDoc egy designereknek és tervezőknek készült együttműködést segítő app. Segít összekötni a teljes tervezési munkafolyamatot. Ez megkönnyíti az átadást a PS, a Sketch és az Adobe XD modelleknek, majd exportálja azokat olyan formátumba, amely kódrészleteket, specifikációkat és eszközöket hoz létre.

XMind

Az XMind egy nagyon gyakorlatias gondolattérkép szoftver, amely a világ legfejlettebb Eclipse RCP szoftver szerkezetét használja, hogy könnyen használható, több platformot átfogó vizuális gondolkodási szoftvert hozzon létre, amely kiemeli a szoftver méretezhetőségét, stabilitását és teljesítményét.

Forrás: https://www.mockplus.com/blog/post/what-is-ui-design